+3670/3267481 kurystunde@gmail.com

2017 januárjában tudtam meg, hogy babát várok. Akkor még Budapest mellett éltem Kedvesem családjánál. Mindenki nagy örömmel fogadta a hírt és februárra a kezdeti sokk is kezdett elpárologni részemről.
Öt hetes várandós voltam, mikor Kedvesem édesanyja mesélt nekem az otthonszülésről, kiderült, hogy egy általam is ismert barátjuk pedig doula -és itt vége is lehetne a történetnek, de akkor még nem szerettem volna dönteni, Úgy éreztem korai még és az élet sok mindent hozhat, de megfogadtam a tanácsukat és választottam egy nekem szimpatikusnak tűnt szülész-nőgyógyászt, (aki végigkísért a 30. hétig.)
ameddig meghozom a döntést.

Bár szinte az utolsó pillanatig kórházi szülést terveztünk, be kell vallanom, hogy féltem tőle. Jogos lehet a kérdés, hogy miért nem beszéltem róluk a nőgyógyászommal, de az a helyzet, hogy nagyon megbízható nőgyógyászom volt és nem féltem mellette, így ezek az érzések – bár régebbről erednek- akkor fogalmazódtak meg bennem, amikor már csak pár hónap volt a szülésig… És akkor költöztünk. Édesanyámékhoz vidékre. Ideiglenesen, amíg kész nincs a házunk.
A Jóisten akarta, hogy találkozzak kedves barátnőmmel, aki kölcsönadott egy könyvet, ami végül az egész életemet megváltoztatta- hiszen egy szülés és egy gyermek képes rá! 🙂 Mondanom sem kell, az otthonszülésről szólt.
De nem a könyv mondatta velem, hogy ‘ezt csináld’ mi előtt bárki azt gondolná. Az élet úgy hozta, hogy a régi nőgyógyászomhoz nem mehettem vissza Pest mellé az utazás hosszúsága miatt, az új pedig még nem volt a láthatáron, így feltettem magamnak a kérdést:

Hogyan szeretnék szülni? -nyugiban, ki ne akarna nyugodt környezetben szülni, elég ha én vagyok ‘feszkós’, nem? Nem kell hogy más is az legyen körülöttem…oké, mi van még? Gyerekkorom óta félek a tűtől, és a gerincbe adott érzéstelenítéstől! Tehát, ha lehet, azt nem kérnék. Majd megbeszélem a dokimmal. Remélem bent lesz, amikor szülök. ..

A könyvből megtudtam,hogy az oxitocinnak milyen hatásai vannak az emberi testre és a kötődést hogyan befolyásolja baba és anya között, tehát azt sem szerettem volna. Közel szeretnék lenni a kisbabámhoz lelkileg, ehhez nem kellenek a mesterséges anyagok, sem idegen emberek, meghitt környezetet szeretnék teremteni, megélni szeretném a szülést, nem pedig túlélni és elfelejteni mihamarabb.-gondoltam akkor és most is.- Szívvel lélekkel csinálni!

Gondolom  mindenkinek világos, hogy ezek után miért döntöttem az otthonszülés mellett. Summáztam a dolgokat és rájöttem, hogy nem akarhatom az “otthonszülős környezetet” ráerőltetni a kórházi portokollra, inkább otthon szülnék, így szükségem volt egy bábára.  Az internet segítségével rá is találtam Tündire, aki egyből szimpatikus volt nekem is és Kedvesemnek is. Többször konzultáltunk és megbízható, kedves, nyílt és magabiztos személynek ismertem meg, aki egyaránt tájékozott a kórházi és az otthonszülés témakörében is.
Tapasztalata segített a szülésben és a felkészülésben is. Bizalommal fordulhattunk hozzá  a szülés után is ha elbizonytalanodtunk, mi is a következő lépés.

Amikor gyermekem nyugodt arcára nézek hálát adok az égnek, hogy biztonságban és meghitt környezetben hozhattam Őt világra.
A szülés csodálatos életre szóló élmény volt számomra, ahol a Kedvesem és közöttem lévő kapcsolat megmérettetett és kiállta a próbát, hogy egy boldog, szerető családként születhessen újjá.
Sokan félnek a szüléstől, mert ismeretlen számukra ez a világ és a média is sokszor igyekszik elferdíteni a valóságot, vagy egyenesen irtózatos dolognak mutatja be azt. Személy szerint igyekeztem kialakítani magamban egy képet arról, hogy ha meg tudott foganni bennem egy élet, és ki tudom hordani, meg is fogom tudni szülni.
Ha nem is tudtam hogy mi vár rám pontosan a szülés alatt, bíztam benne, hogy a testem vezetni fog – és nem is csalódtam benne!
Segítségével -és természetesen Tündi és Kedvesem részvételével, akik minden kívánságomat lesték közben- újjászülethettem, mint nő és megszülethettem mint anya. Ez a változás életre szóló ajándék és megtiszteltetés, már nem is emlékszem miért féltem tőle, tudat alatt erre vágytam mindig.
Szívből köszönöm! R.