+3670/3267481 kurystunde@gmail.com

Szülés körüli segítők

Nem szakmabeli, hanem laikus – általában női – segítő, aki teljes figyelmével, jelenlétével támogatja a vajúdó nőt és párját. Biztosítja a szülő nő kényelmét, természetes fájdalomcsillapító technikákat alkalmaz, pszichésen „támaszt”.

Bizonyított ( Prof. Mardsen Wagner), hogy dúla jelenlétével csökken a beavatkozások és a gyógyszeres fájdalomcsillapítók alkalmazásának szükségessége.

zakmai kompetenciája a szülésre felkészítés, a szülés folyamatának észlelése- mind a baba, mind az anya állapotának ellenőrzése, az egészségestől eltérő történések időbeni felismerése, szükség esetén a komplikáció elhárításának megkezdése, orvos értesítése és informálása.

Egészségben lezajló szülés esetén bábai kompetencia a szülés észlelése,a vajúdó nő testi-lelki támogatása, természetes fájdalomcsillapító eljárások alkalmazása, gátvédelem, a baba fogadása, elsődleges ellátása.

Az egészséges lefolyású szülés kísérése bábai kompetencia.

„A legnagyobb önrendelkezést, döntési szabadságot kell biztosítani az anyáknak a szülés lefolyásában, át kell engedni a szülésznőknek a szüléssegítői szerepet, és az orvosi jelenlétet minimálisra kell csökkenteni.”   /Marsden Wagner -amerikai gyermekgyógyász, aki 20 éven át szülészként is dolgozott és a WHO anya-gyermek szekciójának volt az igazgatója/

Neonatológus

A gyermekgyógyász orvos feladata a baba születés utáni vizsgálata, az életét veszélyeztető elváltozások kiszűrése,szükség esetén további ellátásra irányítása.

Az orvos szülés alatti fő szerepe a komplikációk kialakulása esetén van, a szükséges beavatkozásokkal az anya és gyermeke életének, egészségének megmentése, megtartása.  Hazánkban a kórházi protokoll szerint az orvos belső vizsgálattal ellenőrzi a szülés haladását, ha úgy ítéli meg, szülés gyorsító eljárásokat alkalmaz,vezeti a kitolási szakot.

A várandósság során bizonyos vizsgálatokat végez a kóros folyamatok kiszűrése, megelőzése céljából ( hazánkban szülésznők is végezhetnek várandós gondozást, de ennek a jó gyakorlata még nem alakult ki ). A szülésre felkészítés, a gyermekágyas gondozás, a szoptatás segítése, a baba fejlődésének nyomon követése, szükség esetén információ adása, a különböző szakemberekkel ( szülészorvos, gyermekorvos, egyéb szakorvos, családsegítő, gyámügy, gyerekház munkatárs ) való kapcsolattartás, oltások szervezése, lebonyolítása mind a védőnői feladatkör része.