+3670/3267481 kurystunde@gmail.com

Támogatásom kérheted

Gyermekágyas gondozás

A szüléssel egyrészt véget ér a várandósság, másrészt elkezdődik az élet a babával. Érzelmileg igen érzékeny időszak, fizikailag számtalan változással bővelkedve.

Ha segítségre van szükséged, hívj. Amiben számíthatsz rám:

 • szoptatás támogatása, nehézségek kezelése
 • lelki támogatás
 •  egyszerű, mindennapi házimunka elvégzése
 • az új helyzettel kapcsolatos kérdések átbeszélése

Szülésfeldolgozás

A szülés során történt változások, beavatkozások okainak, következményeinek megértése, a saját felelősség határainak tisztázása helyreállíthatja az anya megrendült önbizalmát, feloldhatja az esetleges trauma miatt érzett, veszteségből fakadó pszichés blokkokat. Az anya lelki épségének erősítésen pozitív hatással van a gyermekével, párjával, önmagával való kapcsolatára. Szülésfeldolgozásra hívlak egyénileg vagy csoportban, ha

 • úgy érzed megosztanád női körben mindazt, amit érzel, hordozol a szülésed kapcsán
 • ha csalódottságot, dühöt, lelkifurdalást érzel amikor a szülésedre gondolsz
 • ha képtelen vagy úgy ellátni a gyermeked, ahogy szeretnéd
 • ha sokaktól hallottad, hogy örülnöd kellene a gyermekednek, mégsem tudsz maradéktalanul örülni
 • ha nem érted pontosan, mi történt Veled, amikor szültél
 • ha megválaszolatlan kérdéseid vannak
 • ha magányosnak érzed magad, mióta kisbabád született

Ez a típusú szülésfeldolgozás nem helyettesíti a pszichoterápiát !


Amit az én szülésfelkészítő tanfolyamomról érdemes tudnotok

Az általam szervezett szülésre felkészülés több ponton eltér az intézményes keretek között tartott tanfolyamoktól. Elsősorban a női létben és a szülésben rejlő erő szempontjából beszéljük át az élettani folyamatokat, a szülés természetéhez igazodva keressük az egyéni utakat. Mindenki ott szül jól, ahol biztonságban érzi magát- lehet ez kórházban, vagy otthon, szaksegítséggel. Bármely választás kapcsán fontos, hogy a babánkat úgy engedhessük a világra, hogy érkezése pozitív élmény legyen számára és számunkra is. Gyermekünk érzelmi biztonságát, stabil kötődését, sikeres szoptatását, anyaságunk, apaságunk és párkapcsolatunk minőségét, a testvérével (testvéreivel) való kapcsolatát is befolyásolja a születés minősége. Tanfolyamom célja, hogy az ismeretátadáson túl kérdéseket, gondolatokat inspiráljak, támogassam azokat az önismereti belső folyamatokat, amik eredményeként felszínre kerülnek a szüléssel kapcsolatos egyéni elképzelések, elvárások, félelmek. Az érzelmek felengedése lehetőség arra, hogy a szüléshez érve letegyünk olyan terheket, amik a szülés folyamatát megakaszthatják- szülés alatt még intenzívebben működik a lelki tartalmak fizikai szintű megjelenése. Beszélünk arról is, hogyan érdemes kommunikálnunk amit szeretnénk, hol találkozik az anyai és szakmai kompetencia. Nem tudok azonosulni a félelmek felőli megközelítéssel, amikor a szülés felettébb veszélyes vállalkozásnak van beállítva, amit a szülő nő önmaga alárendelésével és az irányítás átadásával élhet csak túl. Tagadhatatlan, hogy a szülés során felléphetnek nem várt, megoldásra váró helyzetek, ezért a szaksegítség aktív figyelmét elengedhetetlennek tartom, de e mellett akkor lesz a szülés és születés élménye erőt adó és szép, ha az anyát megerősítjük ösztönös tudásában és Vele együtt szolgáljuk a szüléssel eljövő erőt, ha engedjük átélni a vajúdás során feljövő érzéseket, ha nem uniformizálunk, nem irányítunk és nem ítélkezünk. Azt gondolom, hogy minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének, ám manapság nem is olyan egyszerű megfogalmazni, hogy ez részleteiben kinek mit jelent, pedig saját döntéseink megtalálása adja a szülőséghez szükséges erőforrást, hogy a hétköznapokban se vesszünk el, amikor a szüléstől már távolodunk időben. Ennek a folyamatnak a megtámasztása fontos irány a szülésre felkészítő tanfolyamom során. A csoportos beszélgetésen túl egyéni konzultációra is biztosítok lehetőséget a tanfolyam idején és azt követően is, hisz a gyermekvállalás életre szóló kaland, megannyi helyzettel, kérdéssel.

Amennyiben érdekelt vagy ezen témák bármelyikében, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot